torsdag 9. desember 2010

Oppgave 2 - uke 36. Det moderne prosjektet.

B. Hva var de sentrale ideene i det moderne prosjektet?

”Det moderne prosjekt” er en utvikling som har pågått siden 1500-tallet, og både naturvitenskapen, boktrykkerkunsten og starten på kapitalisme bidro til et nytt tenkesett. Grunnleggeren av ”Det moderne prosjekt” regnes å være filosofen Francis Bac

on som kom med setningen ”Kunnskap er makt”. Han mente at man skulle strekke seg etter frihet,

fornuft, opplysning og fremskritt. Krav for det moderne prosjekt var

- Troen på vitenskapelig sannhet. Mennesker ønsket fakta om verden som kunne bevises gjennom vitenskapen. Man begynte å kreve vitenskapelig svar, og mange stilte seg kritiske til Gud.

- Troen på vitenskapelig metode. I etablering av troen på metoder René Descartes en svært viktig person. Han la frem et verk som han kalte for ” Discourse on the Method of Rightly Conducting the Reason and Seeking Truth in the Sciences”, som handlet om nettopp dette; vitenskapelig metode. Han mente at vitenskap og matematikk kan brukes til å forklare alt i naturen.

- Troen på moralsk lydighet. Her er det filosofene som beginner å presentere prinsipper for ”god moral”, og ikke lenger prestene, slik som det var før.

- Troen på siste-instanser. Siste-instanser betyr ”når alt kommer til alt/til syvende og sist” , og med ”troen på siste-instanser” mener de at det moderne prosjekt bygger på at det finnes en grunn eller basis som sannheten hviler på og metoden finner fram til: det finnes siste-instanser man ikke kan gå bakom. I vitenskapen er det sansene og fornuften som har vært de to siste-instansene man har hatt å ty til.

- Troen på avsløringsstrategien. Dette er troen på at man ved hjelp av fornuften skal kunne avsløre fordommer, overtro, vanetenkning, falsk bevissthet osv.

- Troen på framskrittet. Dette er sannsynligvis det viktigste punktet ved moderniteten. Dette er troen på at vitenskapen skal bli sannere og skape en bedre verden. Dette var troen på fornuftens selvrealisering, og troen på at mennesket skal bli bedre og snillere.

- Troen på frihet. Dette er troen på at utviklingen kan styres fordi at mennesket er fritt til å både skape seg selv, sitt samfunn og historien.

Kilder:

Nærum, Bjarne 16.07.1997

http://www.itk.ntnu.no/ansatte/Andresen_Trond/kk-f/fra160197/0003.html

Ulleberg, Hans Petter 22.10.2002

http://www.sv.ntnu.no/ped/hans.petter.ulleberg/tine2.htm

http://no.thefreedictionary.com/i+siste+instans


http://no.wikipedia.org/wiki/Det_moderne_prosjekt, 03. Oktober 2010.

http://renedescartes.com/



Ingen kommentarer: