torsdag 26. august 2010

Blogging og nettsamfunn



- Internett og kommunikasjon

På 13 sider i boken Nettopp Norsk får man lære om Internettets historie og web 2.0, blogging, nettsamfunn og digital historiefortelling.

De åpner artikkelen med et bilde av forsiden av Time Magazine, som i slutten av 2006 dedikerte bladet til Internettbrukeren, ”You.”. Selv begrunnet de avgjørelsen med at ”den kreative og sosiale bruken av Internett vi har sett de siste årene, ikke bare vil endre verden, men også endre måten verden endres på”.

I første avsnitt skriver Nettopp Norsk om hvordan den første internettsiden dukket opp i 1989 fordi at forskere ville dele informasjon om partikkelforskning med hverandre. I neste avsnitt er det skrevet mye om begrepet web 2.0, som representerte overgangen til et mer brukerstyrt Internett – et Internett som er preget av brukernes kreativitet og hvor enkeltpersoner oppfordres til å ”skape, forme og bygge ut nettstedene”. Artikkelen fortsetter å drøfte betydningen av Internett for enkeltpersoner og hvordan det har endret både måten mennesker kommuniserer på, hvordan vi finner informasjon og fakta og hvordan Internett har gitt ”hver enkelt borger en stemme”.

Blogg har blitt et internasjonalt fenomen og hvert eneste sekund opprettes det en ny blogg. Artikkelen bruker mye plass til å forklare begreper rundt blogg. Blogg kommer av ordet ”weblog” og blir definert som en blanding mellom journal og dagbok på Internett. Men det finnes mange sjangere innenfor weblog. En kan ha blogg som består av bilder – fotoblogg, en blogg med videoer kalles for vlogg og blogger med lenker heter lenklogg. Det er også mange andre måter å separere forskjellige type blogger fra hverandre. Hvilket verktøy bloggen ble skrevet med, utgiverens status eller den vanligste inndelingen, den tematiske. I en blogg er det flere ting som er viktige å huske på. Det er viktig å huske at språket helst skal våre enkelt å lese, med tanke på vokabular, rettskrivning og innhold. Det er også viktig å huske at bilder, meninger som blir ytret og innhold ikke må virke krenkende.

Et annet stort fenomen på ”nettet” er nettsamfunn. I et nettsamfunn oppretter man en profil hvor man kan legge til bilder og informasjon. Man kan komme i kontakt med andre, sende beskjeder, blogge, osv. Et nettsamfunn gjør det enkelt for oss å kommunisere med venner og beskjente, holde kontakt og kommunisere.

Et begrep som kommer opp i artikkelen er ”borgerjournalister”. På Wikipedia definerer de det som ”når publikum selv bidrar til nyhetsbildet gjennom å innhente, rapportere, analysere og kringkaste nyheter og informasjon.” Dersom borgerjournalistikk og vanlige journalister slår seg sammen, kan vi få både hurtighet, god organisering av stoffet og trygge etiske vurderinger og analyser.

Stadig kommer det nye måter å fortelle historier på over nettet. Noen digitale historiefortellingsmetodene er soundslides, som er et lysbildeshow med lyd. Klikkbare tidslinjer hvor brukeren selv kan velge hva de vil se nærmere på og interaktive bilder med 360 graders synsfelt og dynamisk tekst som endrer seg når man beveger musepekeren over bildet.

1 kommentar:

Ida sa...

Saklig og relevant!

Du har med lenker, men ingen etiketter, legg inn stikkord for hva innlegget handler om nederst.

PS: I overskrifter på norsk er det bare det første ordet som skal ha stor bokstav.