mandag 24. januar 2011

Tabubelagt, undertrykket og truet på livet


Homofili innenfor samekulturen er strengt tabubelagt. I juli 2008 skrev Finmarken om at Nettverk for Lesbiske og Homofile Samer mottok konkrete trusler om vold, og da de forsøkte å anmelde saken, hadde ikke politiet i Karasjok tid. Dette begynner å nerme seg 3 år siden. Hvordan er forholdene til homofile samer i dag?






På llh.no ble det skrevet et intervju i september 2010 om Aili fra Kautokeino. Hun forteller at etter 7 år ekteskap til en mann holdt hun ikke ut lenger, og måtte være åpen ovenfor seg selv og familie og venner for å finne ro og lykke.

Da hennes søster fortalte til foreldrene hennes at hun Aili var lesbisk tok de nyheten med ro og fortalte Aili at de hadde skjønt det lenge. I dag lever hun i Kautokeine fortsatt og forteller at hun har det bedre enn noen gang, med støtte fra både foreldre og ven

ner.



Utviklingen har også ført til at ordfører i Karasjok Kjell Sæther ønsket å vise sin støtte til samiske homofile. Det er tilsammen ni kommuner i Finmark som flagget med det karakteristiske regnbueflagget under Skeiv Uke i Finmark i 2010.


"- Vi vil vise at vi støtter homofile i Karasjok. Alle våre innbyggere skal trives og vi skal ikke se ned på noen uansett legning. I Karasjok har vi hatt en del mobbing i skolen og med dette vil vi fra kommunens side vise at mobbing på grunn av legning ikke er akseptabelt, sier ordfører Kjell Sæther."



I 2007-2008 ble det skrevet i Stortingsmeldingen nr. 28 om samepolitikk 4.2 at "tabuet er langt på vei blitt fortiet i det samiske samfunnet." De forteller videre at mange samer sliter med sin egen identitet som homofil same og lever i skjul med sin legning. For mange samer er det valget mellom å leve ut sin legning eller å leve som en del av det samiske samfunnet som blir en vanskelig utfordring.

Homofile samer kan sies å være i en dobbel minoritetssituasjon og har derfor ekstra behov for å finne sin identitet blant andre samiske homofile og lesbiske. Heldigvis er homofili blant samer blitt mer akseptert, og det har de siste årene vært mye positiv oppmerksomhet rettet mot lesbiske og homofile.



Kilder:




- Aili Skum 29.09.2010

Aili fra Kautokeino

http://www.llh.no/nor/hva_gjor_vi/prioriterte_grupper/lhbt-samer/Aili+fra+Kautokeino.b7C_wlbSYI.ips


- Pettersen, Vibeke Lund 08.07.2008


"Homofile samer truet med vold"


http://www.finnmarken.no/lokale_nyheter/article3657765.ece



- Stortingsmelding 2007/2008 Stortingsmelding om samepolitikken

http://www.regjeringen.no/upload/AID/temadokumenter/sami/Publikasjoner/sami_publikasjoner_hovedinnhold_St.meld_28_.pdf





- Anti, Kari Inger, Voulab, Siv Eli 25.09.2010 Støtte samiske homofile

http://www.nrk.no/kanal/nrk_sapmi/1.7308577 2

Ingen kommentarer: